Een scheiding hakt er ook op de basisschool flink in, bureau uit Breda adviseert scholen

Echtscheidingsspecialist nieuwe stijl – voor het hele gezin
Echtscheidingsspecialist nieuwe stijl – voor het hele gezin
23 januari 2018
Waarom sommige basisscholen niet meer aan Moederdag doen
11 mei 2018
Een scheiding hakt er ook op de basisschool flink in, bureau uit Breda adviseert scholen

BREDA/OOSTERHOUT – Ten minste een op zes kinderen op de basisschool heeft gescheiden ouders. Een Bredaas expertisebureau leert scholen daarmee om te gaan.

Door / Margreet Kwaks

Loyaliteitsproblemen bij kinderen, ouders die de school willen betrekken in een conflict met hun ex.

Ten minste een op de zes kinderen in de basisschoolklas heeft gescheiden ouders. Wat moet je daar als onderwijzer mee?

“Ieder kind reageert anders op een scheiding. Dit maakt het voor een leerkracht in het basisonderwijs lastig om alert te zijn op signalen die wijzen op een hulpvraag.”

Ervaring

Marleen van de Ven, kindercoach en een van de grondleggers van de Stichting EKSS (Expertisebureau Kind School Scheiding) in Breda, spreekt uit ervaring. “Bij een meisje uit groep acht trouwde de moeder opnieuw. De vader beëindigde net de relatie met zijn nieuwe vriendin. In groep drie waren haar ouders al gescheiden. Die meester of juf van groep acht krijgt dit hele verhaal niet zomaar van een beginnende puber te horen.”

Steun

De stichting EKSS is opgericht door Van de Ven en mediator Pieter Stoop en familierechtadvocaat Denise Kentie. EKKS leidt professionals in het basisonderwijs op tot scheidingsexpert: ,,Zodat scheidingskinderen de juiste steun krijgen op school. In januari zijn we met de eerste training gestart met deelnemers uit Breda, Bavel en Teteringen.”

Onveilige thuissituaties

Sebastiaan Spit, locatiedirecteur en meester bij OBS De Kameleon uit Oosterhout, over zijn ervaringen: “Het communiceren naar de ouders is een kunst. Ons team volgde een cursus om tekens van onveilige thuissituaties te herkennen én hoe deze over te brengen op de betreffende persoon.”

“Zo liet een leerling met een omgangsregeling onder schooltijd los dat hij het maar bij een van de ouders naar zijn zin had. Ondertussen vertelt hij tegen zowel zijn vader als moeder dat het prima gaat. Daar ga ik dan heel voorzichtig mee om. Ik breng de boodschap wel bij de betreffende verzorger, maar vanuit de rol als objectieve observant, zonder mening.”

Heldere regels over het mailcon­tact of de voortgangs­ge­sprek­ken dragen al bij aan minder conflicten
Pieter Stoop van EKSS

Oudergesprek

Jacqueline Leening, juf en intern begeleider van vrije school de Strijene uit Oosterhout, kan dat beamen. “Voor het oudergesprek nodigen we beide (gezaghebbende) ouders uit. Mocht dit vanwege onmin niet lukken, dan voeren we twee gesprekken, dat is dan maar zo. Een derde mag er alleen bij zijn, als hiervoor toestemming is van de beide ouders.”

“Niet iedereen houdt zich eraan. Ik heb een nieuwe levensgezel weleens op de gang laten wachten. Bij een meningsverschil over het schooladvies voor een jongen uit groep acht, stonden er ineens twee volledige koppels op de stoep. Die heb ik toen maar binnengelaten.”

Gesprekje

Corrie Hommel, intern begeleider van de Dr. De Visserschool uit Breda zorgt dat alle scheidingskinderen in beeld zijn. “Wij gaan bijvoorbeeld anders met de situatie om als een leerling vaak zijn spullen vergeet of te laat komt. Bij de bovenbouw is er af en toe een kort gesprekje met de juf of meester en de leerling. Wat niet wegneemt dat onderwijzers moeten leren om door afwijkend gedrag, zoals concentratieproblemen of sneller ruzie krijgen, de achterliggende problemen van kinderen te ondervangen. Daarom volgt een leerkracht van ons ook de driedaagse cursus van EKSS.”

Invloed

Wat leren onderwijzers in de training? Van der Ven: “We gaan in op de invloed van de scheiding op de ontwikkeling van het kind, de rol en taken van de leraar en het opstellen van een handelingsprotocol. Na de training bieden we de opgeleide experts een besloten community om kennis te blijven delen. Want of de school het nu wil of niet, scheiding komt letterlijk binnen.”

Bron: BN De Stem – Een scheiding hakt er ook op de basisschool flink in, bureau uit Breda adviseert scholen